Στεγάνωση Ταράτσας

 

Στεγάνωση δώματος με ασφαλτόπανο

Τα ασφαλτόπανα ή ασφαλτικές μεμβράνες είναι στεγανωτικά φύλλα πάχους περίπου 3-4 χιλιοστών, διαστάσεων 10×1 μ. Η μάζα τους αποτελείται από εξευγενισμένη άσφαλτο, βελτιωμένη με πολυμερείς ουσίες SBS και APP. Αυτή η μάζα είναι ο οπλισμός του ασφαλτόπανου και του δίνει μηχανικές αντοχές.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε τόσο ευρέως τα ασφαλτόπανα είναι συνδυασμός αξιοπιστίας, οικονομίας και μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Ένα ασφαλτόπανο για να εγγυηθεί αξιόπιστη στεγάνωση στην ταράτσα σας, πρέπει να έχει μίνιμουμ βάρος. Έτσι ένα ασφαλτόπανο πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 4,5 κιλά το μ3 (45 κιλά το ρολο).

Ένα ασφαλτόπανο εκτός από το βάρος, ρόλο παίζει και η ποιότητα της ασφαλτικής μαζας. Έτσι τα ασφαλτόπανα χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες. Τα ελαστομερή SBS και τα πλαστομερή ΑΡΡ. Τα ελαστομερή ασφαλτόπανα προτείνονται για στεγανώσεις σε μεγάλες επιφάνειες (400-500μ2) και σε πολύ ψυχρούς χειμώνες (-10 -20 βαθμούς Κελσίου).

Η επικάλυψη του ασφαλτόπανου με ορυκτή ψηφίδα, το προστατεύει από την ήλιο, του δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και επίσης μια καλύτερη βατότητα. Η εφαρμογή του ασφαλτόπανου πρέπει να γίνεται από έμπειρα συνεργεία, γιατί παρατηρούνται τραγική λάθη στην εφαρμογή τους, που μπορεί να επιφέρουν την καταστροφή του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η εφαρμογή του ασφαλτόπανου πρέπει να γίνεται σε ταράτσες με ικανοποιητικές ρήσεις (να μην κρατάει πάνω νερό), γίνεται με χρήση φλόγιστρου και η κόλησή του γίνεται σε όλη την επιφάνεια.